1. Hoe lang bestaat "smash the statues" al en wat is jullie "loopbaan" totzover?
Ergens in 1998 zijn Matthias en Marloes begonnen met The Guevaras met een andere drummer en zanger. In 2000 kwam ik in de band en een jaar later volgde Gijs. Sinds Gijs erbij kwam is de muziek nogal veranderd aangezien hij steeds meer met de songwriting begon te bemoeien. Na een bijdrage aan de Maximaal Onthaal verzamel cd met onder andere Seein Red, Mihoen, Reaching Forward en Human Alert vonden we dat het tijd werd eens een goede demo op te nemen. Begin 2003 namen we een demo op met 4 nummers. Uit onvrede met de oude naam en de nieuwe opnames die klaar waren besloten we onze naam te veranderen in Smash The Statues. Toen de demo uit was hebben we aardig wat gespeeld en zijn we meteen verder gegaan met nieuwe nummers schrijven. In januari 2005 zijn we begonnen met het opnemen van onze full length Against The Stream. Dat opnemen heeft even geduurd, maar nog langer duurde het maken van het artwork en het vinden van een label. Gelukkig wilde Angry Youth Records graag onze nieuwe cd uitbrengen. Ondertussen verliet Gijs de band en voor hem kwam Bert in de plaats. Na een paar keer oefenen speelde Bert alles al gewoon mee. Op 5 februari 2006 was de nieuwe cd dan eindelijk uit, na meer dan een jaar sinds het begin van de opnames.

2. Welke bands hebben jullie geinspireerd om punk te maken?
Het spelen in een band begint natuurlijk omdat je andere bands ziet spelen en denkt "dat wil ik ook". Zo is het bij ons ook gegaan. In het begin was het niet alleen punk, maar ook andere muziek was belangrijk. Tegenwoordig halen we onze inspiratie voornamelijk nog uit punk en hardcorebands. Dit zijn de dingen die we zelf veel luisteren en ook graag willen maken zonder meteen een kloon te willen worden van andere bands. Er zijn zowel bands van vroeger die ons inspireren, zoals Minor Threat en Black Flag, maar ook bands uit de jaren 90 en van tegenwoordig zoals Propagandhi, I Spy en Good Riddance zijn belangrijk voor ons geweest. Voornamelijk punkrock en hardcore bands met een trashy randje zeg maar. En uiteraard is het belangrijk dat bands wat te vertellen hebben!

3. Welke releases hebben jullie totzover gedaan?
In 2003 hebben we een naamloze demo cd uitgebracht en in 2006 is er nu de eerste full length "Against The Stream".

4. Waar komen jullie vandaan?
De oorsprong van de band ligt in de Achterhoek. Een beetje rondom Ulft en Terborg woonden we allemaal. Dat is nu wel anders. Iedereen is vertrokken uit de Achterhoek. Matthias en Marloes wonen allebei in Nijmegen en ik woon in Utrecht. Bert komt niet uit de Achterhoek. Hij woont in Bunnik.

5. Wat is het beste concert wat jullie totnutoe hebben gespeeld en waarom?
Als ik voor mezelf spreek dan is dat onze releaseshow in de Goudvishal geweest denk ik. Dat was op 5 februari en alles ging lekker op dat moment. We speelden met Modern Life Is War uit de VS wat resulteerde in een uitverkochte Goudvishal. Als het druk is speel je toch altijd wat lekkerder dan als je voor 2 man en een paardenkop staat te spelen denk ik. Er waren ook aardig wat bekenden en we kregen een boel goede reacties, dus het zal ook wel redelijk hebben geklonken haha!

6. Hoe belangrijk zijn de texten voor jullie?
Teksten zijn een van de belangrijkste dingen voor Smash The Statues. We zijn altijd een politiek georiŽnteerde band geweest en zullen dat ook blijven. Voor ons is punkmuziek een uitlaatklep waar je alle frustraties in kwijt kan. In een wereld waarin zoveel onrecht is, waar mensen oorlog voeren tegen elkaar, mensen, dieren en het milieu de dupe worden van het handelen van anderen is het belangrijk dat er een tegengeluid wordt afgegeven. Met onze teksten proberen we dat te doen. Bands die ook een duidelijke mening hebben spreken mij dan ook stukken meer aan dan bands die alleen maar kunnen zingen over bier zuipen en weet ik wat voor onzin. Nederlandse bands als Antillectual en Seein Red vind ik daarom erg tof. Uiteraard is voor Smash The Statues de teskt niet het enige belangrijke. Ook de muziek op zich is belangrijk, maar dat zal voor bijna elke band gelden. We proberen gewoon te spelen waar we van houden en dat lukt goed op dit moment!

7. Als laatste kun je zelf nog wat aanvullen...
Bedankt voor het interview en succes met Revolt! (als je ooit nog wat poppy nummers voor een verzamelaar nodig hebt dan horen we het wel, haha!)